Zand en vuil werken als schuurpapier en geven lelijke krassen. Dit kan eenvoudig bestreden worden door verschillend schoeisel te dragen in huis en buitenshuis. Niet iedereen wil dit en op kantoren, scholen, winkels en bijvoorbeeld in de kinderopvang is het gewoon niet haalbaar.  Gebruik dan matten bij alle deuropeningen die van buiten of toegang hebben tot de vuile ruimten. Het beste is een grove mat buiten en een droogloopmat binnen. Zorg dat de mat zo lang is dat, wanneer men de mat beloopt minsten beide voeten op mat hebben geraakt.
Stofzuigen of regelmatig de vloer aanvegen met een zachte bezem houdt de houten vloer vrij van het krassende zand en stof. Gebruik bij het stofzuigen van het parket wel een speciale parket zuigmond om krassen bij het stofzuigen te voorkomen. Deze mond wordt meestal standaard geleverd bij nieuwe stofzuigers. Weet u niet zeker of uw stofzuiger geschikt is vraag het even aan uw stofzuigerleverancier.

Water en vocht

Water en vocht zijn een nog schadelijker voor parket dan zand en vuil. Hout, en dus ook parket zet uit als het vochtig wordt. (het zogenaamde: werken van het hout). Door het werken zet de vloer uit. Dit kan als de vloer te nat wordt er toe leiden dat de houten vloer niet meer in de ruimte past waar ze gelegd is en bol gaat staan.
Dit is makkelijk te voorkomen wanneer de vloer gelegd wordt volgens de aanwijzingen en u de relatieve luchtvochtigheid met behulp van een hygrometer in de gaten houdt. De luchtvochtigheid moet altijd tussen de 45% en 60% liggen.

Droogte

Vooral in de winter kan  het hout door gebruik van de CV nog wel eens te droog worden waardoor er krimpscheuren in uw parket kunnen ontstaan. Die daarna weer snel vocht op kunnen nemen bij het dweilen omdat de olielaag en of vernislaag gebroken is. Bij de aanschaf van een parketvloer is het daarom raadzaam om er een luchtbevochtiger en een hygrometer bij aan te schaffen.  Deze zijn niet zo kostbaar en ze houden de relatieve luchtvochtigheid automatisch tussen de 45% en 60%  en dat is ook goed voor de gezondheid van mens en dier.  Met de hygrometer kunt u ook in de gaten houden of  het niet te vochtig wordt in uw huis. Dit komt in een klein percentage van de huizen in Nederland voor, maar het is zeker de moeite waard om dit in de gaten te houden. Te vochtig geeft meer problemen dan te droog en is op te lossen met een luchtontvochtiger.

Tip:

Hang de hygrometer naast de thermostaat. Deze leest u dagelijks en in een oogopslag ziet u de relatieve luchtvochtigheid. Als deze laag is kunt moet u overwegen om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
Een parketvloer dweilen lijkt tegenstrijdig: ze mag niet vochtig worden maar moet wel worden schoongemaakt. Gelukkig is hout van nature vuilafstotend dus het schoonhouden zal voornamelijk bestaan uit vegen en stofzuigen en af en toe dweilen. Dweilen moet dan ook gebeuren met een goed uitgewrongen dweil of mop. De dweil of mop mag de vloer maar een beetje vochtig maken. Het beste is om met een droge doek het parket na te wrijven om de rest van het vocht op te nemen. Ramen en/of deuren open zetten na het dweilen zodat het vocht snel verdampt  is ook een goede manier. De vloer moet gedweild worden met schoon water  en een speciaal schoonmaakmiddel voor parket. Gebruik geen Andy, Ajax of andere algemene schoonmaak middelen omdat deze na verloop van tijd de lak of vernislaag dof maken.

Krassen door meubels

Ook meubels kunnen krassen in uw parket maken. Zorg ervoor dat er aan de onderkant van uw meubels vilt geplakt zit  zodat deze niet krassen bij het verschuiven. Een extra aandachtspunt is een verhuizing, de meeste grote en diepe krassen in parket worden tijdens een verhuizing gemaakt