Modern bouwen en isoleren brengt vaak de mogelijkheid met zich mee om met vloerverwarming te verwarmen en eventueel ook te koelen. Het zou toch zonde zijn om door deze reden geen mooie houten vloer te kunnen nemen? Dit is dan ook zeker niet het geval.

Parket op vloerverwarming is goed mogelijk, maar er zijn enkele restricties. Allereerst dient de verwarmingsinstallatie aan enkele eisen te voldoen. De meeste (moderne) systemen voldoen hier aan.

Het systeem moet zo kunnen worden afgesteld dat de watertemperatuur kan worden afgeregeld op een bepaald maximum. Dit is om uiteindelijk een oppervlakte temperatuur bovenaan de cement dekvloer te krijgen van maximaal 27°C. De leidingen van de vloerverwarming dienen minstens 28 mm onder dit oppervlak te liggen . Zodoende wordt de afgegeven warmte voldoende uitgewaaierd en egaal verdeeld over het oppervlak. De houten vloer geleid de warmte zodanig dat er uiteindelijk net boven het houten vloeroppervlak een temperatuur kan worden gemeten van 20° – 22°C. Dit is bij een goed geïsoleerd huis voldoende om het lekker warm te krijgen.

Globale richtlijn voor de maximale watertemperatuur is ongeveer 40°C, maar is ook weer afhankelijk van de kwaliteit van het vloerverwarmingssysteem en het rendement wat kan worden gehaald. Een extreem goed systeem kan soms al werken met een watertemperatuur vanaf 28°C. Verder is het klassieke slakkenhuispatroon waarin de leidingen kunnen worden gelegd niet goed. Het rivierenmodel is wel goed.

Het beste systeem om een houten vloer te leggen is het zogenaamde tapis systeem.

Hierbij wordt een 6 of 9mm toplaag hout gelijmd en gespijkerd op een mozaïek (eiken) ondervloer, die ook weer vol verlijmd is op de bouwvloer. Deze vloer wordt ter plekke geschuurd, gestopt en afgewerkt met een product naar keuze. Het grote voordeel van dit systeem is dat ieder strookje hout voor 100% wordt gelijmd en zodoende niet wordt gehinderd door werking. Dit type vloer kan dan ook strak worden pasgezaagd tegen deurposten, andere vloeren, dorpels of bestaande plinten.

In combinatie met een 8mm eiken mozaïek ondervloer zijn de volgende houtsoorten het meest geschikt:

Eiken, Merbau, Afzelia,  Afromosia, Panga-Panga, Padoek, Wengé, Teak, Kambala

Hout soorten die we afraden zijn:

Beuken, Guatambu, Essen, Robijn, Maple

Wij adviseren om stroken van maximaal 14cm breed te gebruiken voor de vloer.

Rendement van vloerverwarming

Voor het rendement van de verwarming is de warmtegeleidingcoëfficiënt van het hout van invloed. Deze verschilt per houtsoort en levert in combinatie met de dikte van de vloer een waarde op. De maximale waarde (warmteweerstand Rc) die de vloer mag hebben is 0.15M2K/W.

Rc waarde van tapis parket is voor de meeste houtsoorten tussen de 0,10 en 0,12 M2 K/W.

Verder is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Dit kan door middel van een eenvoudige hygrometer.

Tijdens het wisselen van de seizoenen veranderd de hoeveelheid vocht die in de lucht in huis zit. De houten vloer neemt dit vocht op uit de lucht en staat dit ook weer af. Als er ‘s winters flink gestookt wordt en het buiten vriest dan kan de relatieve luchtvochtigheid in huis teruglopen tot 30 of zelfs 20%, terwijl de ideale waarde tussen de 50 en de 60% ligt. Aangezien de houten vloer warm is door de vloerverwarming kunnen er kleine barsten in het hout ontstaan op het moment dat er enkele maanden zo’n droge lucht in huis is. Naast het feit dat het voor de mens en ook houten meubels niet goed is, is het ook niet bevorderlijk voor de parketvloer. Wij raden dus aan om een luchtbevochtiger in huis te plaatsen die automatisch voorkomt dat het te droog wordt.

Eisen die aan de ondergrond gesteld worden voor dat de parketvloer gelegd kan worden zijn:

De dekvloer mag niet meer vocht bevatten dan 1,8% (bij cement) en 0,3% (bij Anhydriet).

Het stookprotocol moet zijn uitgevoerd. Dit houdt in dat de verwarming stap voor stap naar de maximale temperatuur wordt gebracht waarna het enkele dagen warm blijft. Hierna wordt stap voor stap weer afgebouwd.

Uiteraard moet de vloer mooi vlak zijn om een goed resultaat te kunnen behalen.

Samenvatting

  • Vloerverwarmingssysteem moet geschikt zijn
  • Houtsoort moet geschikt zijn en niet breder dan 14cm
  • Vloer mag niet dikker zijn dan 18mm
  • De juiste lijmen en voorstrijken moeten worden toegepast.
  • Bij een luchtbevochtiger plaatsen